Ivartalanítás fontossága

Tudtátok hogy a világon minden nap több százezer kiscica születik és hal meg? Meghal, mert elkapja egy kutya, vagy egy róka, mert életképtelen, mert betegen születik a világra, mert elüti egy autó, mert mérgezett rágcsálót eszik, és nem utolsó sorban az ember miatt, aki megöli. Pedig meg sem kellett volna születnie. Sem ő, sem a szülő anyja nem akarja. Az ösztön, a fajfenntartás viszi rá őket a párzásra. Nem azért szül, mert öröm neki az anyaság. Miután felnevelte a csemetéjét, elzavarja maga melől és kezdi előlről az egészet. Rengeteg kóbor cica születik az utcákon, el kéne azt érni, hogy legalább a saját, gazdás cicáink ne szaporodjanak. A nőstényeket és kandúrokat egyaránt ivartalanítani kell. Attól hogy kandúr cicád van és nem te bajlódsz a megszületett kicsikkel, lehet hogy a te ivaros kandúr cicád révén születik 5-6 apróság, aki a kínok-kínjával hal meg azelőtt, mielőtt elérné a pár hónapos kort.

A nemkívánt szaporulat mellet döntő érv az is, hogy a párzás és verekedések révén könnyen lehet fertőző, halálos betegséget szerezni. Több ilyen betegség létezik, amiről a gazdi nem is tud. Egyszer csak a cica kedvetlen lesz, nem eszik, elkezd fogyni és pár hét alatt meghal. A betegséggel való megfertőződés esetén a cica nem gyógyítható, onnantól kezdve egy időzített bomba, ami bármikor felrobbanhat.

A cicák benti tartása esetén sem a szaporulat, sem a betegség nem veszélyezteti ugyan, de a gazdinak annál nagyobb gondot okozhat. Egy tüzelő nősténnyel egy fedél alatt élni őrjítő. Mind a cicának megterhelő az állandó tüzelés (gennyes méhgyulladás veszélye), mind a gazdinak hallgatni az állandó óbégatást. A kandúr cica állandó jelölgetései, az egész lakás úszik a pisi szagtól. Ivartalanítás esetén ilyen dolgoknak sem cicánkat, sem magunkat, sem a ház tisztaságát nem tesszük ki.

Az ivartalanított cica a hiedelmekkel ellentétben nem lesz lusta és dagadt. A gazdi feladata, hogy odafigyeljen arra,hogy a cicája mit és mennyit eszik, illetve, hogy kellő képpen le van e mozgatva. A jó játék nem csak egészséges a cica számára, hanem a vadászat élményét is kielégíti.

A kandúr cica a műtét után már másnap úgy viselkedik, mintha mise történt volna, a nősténynél kell pár nap, amíg helyre rázódik, de egy egészséges nőstény is 1-2 nap alatt rendbe jön. Érdemes 6-12 hónap között ivartalanítani, hamarabb regenerálódik a szervezet.

Ha őszínték akarunk lenni, negatív dolgot nem tudunk felhozni az ivartalanítás mellett, hanem csak pozitívakat. Egy ivartalanított macska több ideig is elélhet, mint ivaros társaik. Úgy gondolom, aki családtagként szereti a cicáját, mindent elkövet, hogy több ideig maga mellett tudhassa egészségségesen, boldogan.