Veszettség

Emberre is veszélyt jelentő, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedés, ami csak harapás útján, nyállal terjed. Ritkábban, de macskákban fordulhat elő, mert nekik nem kötelező az évenkénti veszettség oltás. Bent tartott cicáknál igazából csak elméletben beszélhetünk veszettségről, gyakorlatilag nem kaphatják el.

tünetek:  pár nap és akár 6 hónap is eltelhet mire a tünetek jelentkeznek. Két féle eset van. A csendes és dühöngő. A csendesnél kimaradnak a jellegzetes tünetek, egyből bénulásba megy át, a dühöngőnél a viselkedés látványosan megváltozik, először bágyadtság jellemző, nyálzás, változó étvágy, rekedtes hang. Majd az állat ingerült lesz, minden ok nélkül támadóvá válik. Majd az állat lebénul: a torokbénulás miatt nem tud nyelni, nyálzik, kancsalság, testszerte bénulások jellemzők végül az állat pár nap alatt elhullik. A macskáknál szinte kivétel nélkül a dühöngő a jellemző.

kezelés: nincs kezelésre lehetőség

megelőzés: évenkénti veszettség elleni oltás, főleg a kijáró cicáknak!

A betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, ezért ilyenkor az állatorvosnak az érvényes állategészségügyi jogszabályok szerint kell eljárnia, és ezeknek az állatoknak hatóságilag tiltva van a gyógykezelésük.