FelV

macskaleukózis, vírus által okozott betegség. Lappangási ideje évekig is eltarthat, ezért idősebb cicákban jelentkezik a vírus. Vérrel, nyállal, nemi úton terjed, főleg kijáró, ivaros, verekedő állatokban fordul elő (IVARTALANÍTÁS FONTOSSÁGA). A fertőzött mamacica kölykei nagy valószínűséggel már betegen jönnek a világra, így eleve halálra vannak ítélve, náluk hamarabb jelentkeznek a tünetek is, így már kiskorukban, szenvedések árán kelnek át a macskamenyországba.

tünetek: az esetek egy részében a fertőzött macskák semmilyen tünetet nem mutatnak, de a társaikat mégis képesek megfertőzni. Súlyveszteség, gyengeség, láz, felső légúti gyulladás, kötőhártya-gyulladás, hasmenés, szájbeli fekélyek, bőralatti tályogok és nyirokcsomó-megnagyobbodás, vérszegénység, az immunrendszer legyengülése, daganatos kórképek. A beteg macska fogékonnyá válik egyéb vírusos, bakteriális, egysejtű élősködők vagy gombák okozta fertőzésekre is. Mindezek miatt a betegség sokszor végzetes.

kezelés: gyógyíthatatlan, vitaminokkal, antibiotikumokkal tartható fent az állapot

megelőzés: Védőoltással, amit 2X vagy 3X 1 hónapos szünettel kell beadatni, majd évente emlékeztető oltással kell biztosítani a védettséget. Illetve IVARTALANÍTÁSSAL.

A beteg macskát el kell különíteni, közös etető, itató és alom használata tilos. Csak és kizárólag egyedüli cicának tartható!